Kategorie
 
 
 
 
 

O co vlastně jde, když je v botách TEX- membrána?

Zejména s příchodem zimy musíme při výběru obuvi myslet na faktor, který během zbývajících měsíců tolik neřešíme – voděodolnost, vodotěsnost, vlhkost a její odpudivost. Přestože se tyto pojmy zdají být významově identické, jsou v nich malé odlišnosti a chcete-li si vybrat opravdu kvalitní a správnou obuv, jako zákazník byste se měli o ně zajímat.

Právě s nástupem proměnlivého počasí, kdy se mráz, sníh, déšť a vítr střídají v jakémkoli pořadí, toužíme všichni po obuvi, která nohy nejen hmotně zakryje, ale je před nepříznivými vlivy také ochrání. Nechceme mít hned promočené boty, zmrzlé prsty a podchlazená chodidla. V této souvislosti se často skloňují technologie-TEX-membrány, které jsou právě prevencí před těmito, se zimou spojenými, nepříjemnostmi.

Nejznámější TEX-membrána

Nejznámější registrovanou TEX-technologií je samozřejmě GORE-TEX. Vedle ní si však patent na „dýchající membrány“ osvojily i další značky. V našem e-shopu se např. kromě GORE-TEXu (má své zastoupení v zimní obuvi Ara) potkáte ku příkladu s J-TEXem (značka M&G) či dalšími TEX-svrškami (Rieker, Skechers, Caprice). O čem vlastně TEX-boty jsou? Proč je potřebujeme?

V první řadě může být TEX-membrána vodotěsná, voděodolná. Je to absolutní špička v ochraně proti vlhkosti. Oceníte ji na horách v trekingové a sportovní obuvi, ve městě v nepromokavých sněhulích nebo jednoduše při změně počasí, kdy mají být Vaše boty „vodotěsné“.

S GORE-TEX technologií se setkáváme taky u oděvů v podobě nepromokavých větrovek, vest, oteplovaček. Nás ovšem samozřejmě zajímá zejména kvalitní obuv. Klíčem k úspěchu je TEX-membrána, která je tvořena miliardami pórů na centimetr čtvereční. Každý z těchto pórů je přitom 20 000krát menší než kapka vody. Vlhkost tedy nemá žádnou šanci! TEX-membrána je však také důmyslná, protože zmiňované póry jsou na druhé straně 700krát větší než molekuly vodní páry. To umožňuje snadný únik potu. Materiál má dostatečnou prodyšnost a Vaše nohy komfort.

„Vodoodpudivá“ membrána se popasuje s vlhkostí podobně jako vodotěsná, není však 100% překážkou pro vstup vlhkosti. Využívá se při výrobě sportovního oblečení, kde je nutná ochrana proti větru či občasným srážkám, je zde však více potřebný styl a komfort, čemuž se výrobci přizpůsobují.

Zpátky k botám s GORE-TEX, J-TEX a pod.:

TEX membrána je ultratenká vrstva mezi vnějším materiálem boty a koženou nebo vlněnou podšívkou v jejím nitru. Membrána je z vnější strany vodoodpudivá, ale umožňuje únik vlhkosti v opačném směru, tedy z chodidla přes membránu ven. Výsledkem je prodyšnost a zdravé klima chodidel. Pokud bychom tedy měli shrnout důvody, proč si zimní, podzimní anebo jarní obuv s touto technologií vybrat:

1. Udržuje nohy v teple a suchu

2. Odpuzuje vodu

3. Je maximálně prodyšná

4. Vytváří zdravé klima nohou

TEX- obuv z pohledu péče

Zdůrazňovat, že TEX- obuv potřebuje správnou péči, aby správně sloužila, je už jen nošením dřeva do lesa. Kvalitní boty si chceme uchovat. V případě tohoto druhu obuvi je důležité používat impregnaci bez silikonu, neboť silikon může ucpat póry TEX membrány a omezit její funknčnost. Vybírejte hydroizolační produkty vhodné pro boty a kozačky s TEX – membránou. Aby byla membrána plně funkční, je třeba ji pravidelně čistit a nenechávat zbytečně promoknout. Mokrou obuv hned přirozeně vysušte. Nikdy ne na radiátoru nebo ohřívači, poškozuje to TEX a zároveň vysušuje a znehodnocuje kůži.

Kůži lze ošetřovat včelím voskem ve spreji, který se snadno dávkuje a zachovává elasticitu a skvělý vzhled. Ten může oživit také neutrální lak na boty.

Chcete-li zažít skvělou TEX- obuv na Vašich uziměných nožkách, stále máte šanci koupit si sezónní obuv se super slevami v našem e-shopu. Už není na co čekat!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze