Kategorie
 
 
 
 
 

5 tipů, jak rychle vysušit boty (a nezničit je)

Než začnete sušit

Ať už se nakonec rozhodnete pro jakoukoliv metodu, prvotní postup při sušení bude vždy podobný. Ze všeho nejdříve boty zbavte bláta a dalších případných nečistot. Pokud je to možné, vyjměte vložku a také tkaničky. To celé sušení urychlí a zajistí, že boty budou v co nejlepší kondici.

Ručník a noviny

Pokud nechcete nic riskovat a raději zvolíte šetrnější, ale o něco pomalejší postup, sáhněte po ručníku nebo novinách (jen se vyhněte použití barevných a lakovaných novin, abyste předešli případnému obarvení). V obou případech je umístěte přímo do vnitřní části boty a zároveň jimi boty obalte z té vnější. Postavte na dobře větrané místo a čekejte. Podle toho, jak moc jsou boty vodou nasáklé, pak noviny či ručník vyměňujte.

Jak rychle vysušit boty? Zkuste rýži

Jestliže jste někdy měli nehodu zahrnující vodu a váš mobilní telefon nebo jinou drobnou elektroniku, tento trik se suchou rýží a uzavíratelnou nádobou nejspíš znáte. A funguje i v případě obuvi. Rýži můžete do bot nasypat přímo, nebo jí naplňte ponožky, zagumičkujte a umístěte do vnitřní části boty. Uzavřete do nádoby s víkem a nechte rýži konat svou práci. Jde nejen o šetrný způsob, ale rýže zároveň kromě vody absorbuje i nelibé pachy, takže tak zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Vysoušeč bot

Řešíte kvůli častému pobytu venku nebo pravidelnému sportování mokré boty často? Pak se vám možná vyplatí pořídit si vysoušeč obuvi. Vsadit můžete na vysoušecí sáčky, které bývají naplněné cedrovým dřevem a poradí si i se zápachem z bot. Ještě efektivnější jsou pak elektrické vysoušeče, které jednoduše vložíte do bot, zapojíte do zásuvky a necháte pracovat cirkulující vzduch.   

 Jak je to se sušičkou?

Tlačí vás čas? Pak si možná zahráváte s myšlenkou vložit boty do sušičky prádla. Vzhledem k vysokým teplotám to však není šetrná metoda. Může poškodit lepidlo, které boty drží, a zkrátit tak jejich životnost. Vlivem horka ale může také dojít ke sražení bot, změně tvaru nebo poškození podrážek. Vždy se tedy přesvědčte, že štítek na botách sušení v sušičce umožňuje, a volte co nejnižší teplotu. Přírodní materiály, jako je kůže nebo semiš, do sušičky nepatří vůbec. Zapovězený by pobyt v této mašině měl být také sportovním botám s gelovými výplněmi. Stejně tak si dejte pozor na nejrůznější zdobení v podobě flitrů nebo jiných aplikací, které by proces nemusely zvládnout.

Abyste předešli poškození, vyhněte se stejně tak i fénování bot horkým vzduchem nebo sušení přímo na rozpáleném topení.

Ze všeho nejlepší však je nedovolit svým botám promoknout. Pokud čekáte déšť, obujte třeba stylové holinky nebo sáhněte po jiné voděodolné obuvi. Především u podzimních a zimních bot nezapomínejte na impregnaci. Snažte se také volit prodyšné materiály, které zamezí přílišnému pocení nohou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze