Kategorie
 
 
 
 
 

Nízké ženy, vysoké podpatky? Jak vytěžit ze svého výškového nedostatku?

Říká se, že krása nezná výšku, váhu ani proporce. Tím bychom si nebyli tak jisti! Krása kvete v každém věku, u každého typu postavy, ovšem za předpokladu, že dodržujeme jistý módní kodex. Ten platí jak při výběru oblečení, tak při výběru obuvi. A právě na tu máme zaostřeno!

Dnes se budeme věnovat speciálně nízkým ženám a botám, které jsou pro ně vhodné. V první řadě si rozlišíme ženy nízké – celkem tělesnou výškou a ženy „petit legs “, ty, které mají krátké nohy. Krátké nohy nemusí znamenat nízkou postavu, proto univerzální rady pro obě skupiny neplatí. Možná vám ale pomůžeme zařadit se prostřednictvím našich tipů.

Přestože by mělo platit, že nízké ženy mají i malé číslo bot 36-37, ne vždy je tomu tak a proto je třeba obuv vybírat s přehledem. Protože čím větší číslo, tím více bota nabírá na objemu. A to v případě malých žen nechceme!

Počítá se vše - výška, barva i design

Všechny víme, nebo alespoň dedukujeme, že vysoké podpatky nás dělají opticky vyššími. Aby však vyvážily celou ženskou siluetu, je třeba myslet na následující:

Důležitá je nejen výška, ale také šířka podpatku. Čím je podpatek širší, tím je jeho vliv na celkovou image nízké ženy negativnější. Nízké ženy by se měly vyhýbat platformovým botám, klínovým podpatkům či „poníkovým“ podpatkům (pozn. Vysoké boty s podpatkem připomínajícím kopyto). Skvělou alternativou jsou oproti tomu jehličkové podpatky a jelikož nejsou nositelné denně - alespoň pro většinovou populaci, výborně je nahradí boty s blokovými podpatky. Ty jsou na jedné straně stabilní při chůzi a na straně druhé nohu nerozšiřují a přidávají ji výšku. Dalším důležitým faktorem je barva boty.

Malé postavě více lichotí tmavší odstíny, protože na sebe nepoutají pozornost – a tudíž neprozrazují, že jsou Vaší tajnou zbraní k vylepšení výšky. Nemusíte se přitom bát, že si budete kupovat jen černou nebo hnědou. I tmavé bordó barvy či tmavě modrá splňují svůj účel. Zatímco odstíny béžové a „nude“ prospějí dámám s kratšíma nohama (pokud jsou zvoleny v barvě blízké barvě pokožky) na optické prodloužení, s výškou jako takovou moc nenadělají. Takové béžové baleríny budou sice pohodlné, ale Vás ani Váš outfit nějak extra nevyzvednou.

Nízké ženy by se kromě světlých bot měly vyhýbat také extravagantním modelům. Čím je model jednodušší, tím lépe „splyne“ s oblečením. Nemusí být ale nepovšimnut! Doporučujeme se rozhodně vyhnout nápaditým aplikacím a doplňkům jako mašle, přezky, květinky, třpytky.

Řemínek kolem kotníku. Máte-li nízkou výšku a k tomu krátké nohy, vyhýbejte se botám s řemínkem kolem kotníku. Takové sandály či lodičky jsou sice sexy, ale na krátkých a nedejbože silnějších nohou působí neohrabaně. Pokud už se řemínka z jakéhokoli důvodu nechcete vzdát, ať je co nejtenčí. Hrubé řemínky udělají Vašim nohám medvědí službu a mohou vypadat levně až vulgárně.

Výška sáry by měla být v přiměřeném poměru k výšce podpatku. Nízké ženy se mohou inspirovat známými malými velkými hvězdami jako jsou Kylie Minogue, Shakira, Madonna. Ty často nosí vysoké kozačky na vysokých podpatcích. Nízkým ženám se celkově doporučuje vyhnout se kozačkám na ploché podrážce. Stejný negativní vliv mají také unisex boty, tenisky, které mají vysoký svršek a nízkou podrážku. Kombinace vysokého svršku s plochým podpatkem není atraktivní a malým ženám zkracuje nohu. Baleríny či Mary Janes boty mají sice nízký svršek a žádný podpatek – tedy ten správný kombinovatelný poměr, výši nízké nositelky ale zvláště nelahodí.

Správná obuv pro nízké ženy

 

Jak tedy vsadit na jistotu a obout si ty správné boty, máte-li nízký vzrůst?

Dokonalé boty pro malé ženy jsou ty s vysokým podpatkem, černé kotníkové kozačky na podpatku (v jedné linii s dlouhými úzkými kalhotami), tmavé lodičky na středně vysokých podpatcích, elegantní pantofle na vyšším podpatku. Odborníci radí ladit zejména zimní obuv do jedné linie s kalhotami, černé kozačky na černých kalhotách nohám opticky přidají délku i výšku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze