Kategorie
 
 
 
 
 

Kdy a jak nakupovat boty?

Jako děti jsme to měli jednoduché - po škole nás rodiče vzali do OBUVI, abychom si vyzkoušeli z kusů dostupných v regálech. Paní prodavačka více či méně ochotně podala krabici s velikostí, která musela být alespoň o kousek větší, neboť větší boty dobře vynosíme a po krátkém zhodnocení a vyzkoušení obou bot jsme se mohli rychle vytratit. Neřešili jsme značky, styly, řešili jsme velikost a cenu. A to, že se můžeme do nových kozaček či polobotek okamžitě obout.

Jak nakupujeme boty dnes? Sofistikovaně, rychle, jednoduše, ale někdy i zdlouhavě a neefektivně. Kromě kamenných prodejen je dnes samozřejmostí také prodej online. V tomto případě při zkoušení obuvi platí stejná kritéria jako v obchodě, jen s rizikem, že nevhodný pár bude třeba zaslat zpět do obchodu poštou. Ideálnější je, pokud lze obuv z online prodeje vyzkoušet, vyměnit nebo vrátit na kterékoli značkové prodejně.

Vraťme se ale k samotnému výběru bot. V první řadě musíte mít přesně změřené chodidlo od špičky palce po konec paty. Podle délky v centimetrech pak snáze určíte svoji velikost. Nejjednodušeji se zorientujete v EU číslování, pozor však na to, že velikosti některých značek ve stejném čísle se liší. Značky používají výrobní kopyta, která si umí přizpůsobit zejména na šířku a najdete i půl číslové značení (37,5 – 38,5). Proto se klidně může stát, že přestože nosíte obuv velikosti 38, v některých značkách Vám lépe sedne 37 a někde pro malá kopyta sáhnete spíše po velikosti 39.

Nejlepší nákup je odpoledne

Abyste dosáhli nejlepšího efektu při zkoušení obuvi, odborníci-podiatři radí, abyste se na nákupy vybrali v odpoledních hodinách, ideálně kolem 16 h. Nohy jako takové se během dne mění vlivem pohybových aktivit nebo počasí (teplo, chlad). Právě odpoledne dosahuje chodidlo největší šířky (nemluvíme hned o otoku, protože se jedná o přirozený vývoj) a podle ní bychom měli novou obuv vybírat. Pokud si totiž zkoušíte boty brzy ráno, aniž byste absolvovali nějaké fyzické aktivity, nohy jsou v největším klidu a cítíte se pohodlně i v menším čísle. V průběhu dne však noha přibývá na objemu, což může způsobit, že Vás boty odpoledne začnou tlačit a ,,dřít,,. Při zkoušení mějte na paměti i fakt, zda danou botu budete nosit s ponožkami nebo punčochami, proto je třeba si představit, jaký bude výsledný efekt.

Asi netřeba připomínat, že při zkoušení je třeba si obout obě boty, postavit se v nich a zkusit se projít – ideálně před zrcadlem, abyste reálně zjistili, jak se noha v nové obuvi cítí. Říká se, že nikdo z nás nemá obě nohy úplně stejné a někdy se odchylka může projevit tím, že Vás jedna noha bude víc tlačit nebo naopak bude bota volnější. Pokud cítíte, že to není zcela ono, nebojte se sáhnout po jiném modelu, možná v něm naleznete víc, než čekáte ve srovnání se svým favoritem. Nechte si poradit, případně i ze sortimentu jiných značek. Od obuvi chceme, aby nám dobře sloužila, aby nám nohy zkrášlila a aby byla pohodlná.

My na Robelshoes  hledáme krásu, zdraví vždy. Vybíráme pro Vás obuv, za kterou Vám Vaše nohy poděkují.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze