Kategorie
 
 
 
 
 

5 způsobů, jak roztáhnout lodičky

jak roztahnout lodicky

Když ti boty nesednou

Existuje mnoho domácích tipů, které vám poradí, jak roztáhnout lodičky, sandály či jakoukoliv jinou obuv vyrobenou z kůže. Většina z nich je však riskantní či vyžaduje trochu dovednosti. Naše příklady slouží pouze jako inspirace, protože každý pár bot je jiný a není jisté, že domácí metody budou vždy fungovat podle představ a nepoškodí kůži.

Při objednávání kožených bot z internetového obchodu sní většina z nás o tom, že nám přijde vysněná obuv, která nejenže splní vizuální požadavky, ale sedne na nohu jako ulitá. Co když se ovšem ukáže, že objednané boty nepadnou jako křišťálová bačkůrka na nohu Popelky?

Hra na teplo a zimu

Mnohé domácí recepty, jak roztáhnout lodičky, doporučují použití vodní páry. Tento trik se zdá být méně invazivní než předchozí, ale je stále trochu nebezpečný. Postup roztahování je takový, že příliš těsné kožené boty by měly být umístěny nad páru. Horký a vlhký vzduch by měl zajistit, že kůže povolí a bude měkčí a pružnější. Potom, stejně jako tomu bylo v prvním příkladu, by se měla obuv obout a vynosit. Tento způsob dokáže boty poškodit a zapříčinit jejich rozlepení.

Kde nepomůže teplo, pomůže led? Roztahování kožených bot pomocí sáčků na led neustále získává na popularitě. Tato metoda se mnohdy objevuje v poradnách a ženských programech, když se mluví o tom, jak roztáhnout lodičky z kůže. Postupujte tak, že sáčky na led naplníte vodou a po pevném svázání je vložíte dovnitř boty. Následně je takto naplněné lodičky potřeba vložit na několik hodin do mrazáku. Rovněž chceme upozornit, že tento tip může mít neblahý vliv, a to zejména na jemnou kůži. Neroztahujte lodičky tímto způsobem v případě lakované obuvi, která není určena k použití při nízkých teplotách.

Pozor na bolestivé otlaky nebo alkohol

Snad nejznámější domácí metodou k vyřešení problému s názvem „jak roztáhnout lodičky“ je jejich roztažení častým nošením. Pozor, tento způsob může bolet! Princip spočívá v tom, že boty nosíte tak dlouho, dokud nepovolí. Nošením těsných bot po domě několik dní si pochopitelně lze přivodit bolestivé oděrky, které vás mohou odradit od opětovného obutí roztahované obuvi.

Další metodou, jak roztáhnout lodičky, je použití alkoholu. Postup je následující. Alkohol vetřete do povrchu boty a lodičky si obujte. Působením alkoholického roztoku bude kůže, ze které je lodička vyrobena, měkčí a poddajnější. Je ovšem důležité zmínit, že i když je tato metoda internetem hojně opěvována, je riskantní, neboť alkohol může světlé kožené boty nevzhledně zabarvit nebo ještě více poškodit.

Když ne podomácku, tak jak?

Domácích receptů, jak roztáhnout lodičky, je poměrně dost. Existují však také speciální přípravky určené ke změkčení kůže. Jedná se zejména o pěny a přípravky ve spreji. Po jejich použití se boty stávají více pružné a snadněji se přizpůsobují tvaru nohy.

I když vám prodavači odsouhlasí, že daný sprej nebo pěna jsou vhodné pro váš typ bot, doporučujeme se vždy seznámit s obsahem příbalového letáku nebo obalu, aby nedošlo k nechtěnému poškození nově zakoupené obuvi. Ptáte se proč? Nesprávný výběr prostředku může vyvolat změnu barvy nebo struktury kůže. Před použitím nejprve otestujte změkčovací prostředek na malém a minimálně viditelném kousku kůže.

Neroztahujte, my vám obuv vyměníme

Díky našim návodům již dobře znáte možnosti, jak svépomocí roztáhnout koženou obuv. Musíme však podotknout, že žádná z domácích metod ani zakoupených přípravků nezaručuje 100% účinnost správného roztažení obuvi. Kromě rizika poškození bot tímto nakládáním ztratíte na obuv zakoupenou v obchodě záruku.

Pořiďte si proto správnou velikost obuvi právě u nás! Jestliže vám boty nesednou, netrapte se s jejich roztahováním. Jednoduše obuv zabalte, pošlete zpět a my vám ji ochotně vyměníme. Nahlédněte do naší nabídky a ještě dnes si vyberte boty, po kterých toužíte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze