Kategorie
 
 
 
 
 

Není kůže jako kůže - víte, co si obouváte?

V první řadě si představíme, co je to svršek: Je to první část boty, které si všimnete. Jedná se o vrchní, viditelnou část boty, která Vám jako budoucímu nositeli/nositelce prozradí vše potřebné – k jakému účelu je obuv určena, jaký materiál je použit, jaký je design a střih. Podle svršku můžeme také určit, zda se jedná o sportovní boty, společenskou obuv nebo obuv pro volný čas.

Useň, přírodní kůže, je v obuvnickém průmyslu považována za materiál s dokonalými vlastnostmi. Přírodní kůže rozlišujeme na vepřové, hovězí, kozí, telecí nebo z reptilií (krokodýl). Přírodní kůže má skvělé absorpční schopnosti, je prodyšná a měkká, proto se také snadno přizpůsobí  noze a výrobnímu kopytu. Usňové kůže můžeme dále rozdělit do podkategorií:

Hladká lícová useň – vyznačuje se jemným strukturovaným povrchem s malými póry. Podle zpracování může být povrch v matném nebo lesklém provedení. Je měkká a přilnavá. Kůže se opaluje přidáním chromu a přebarvuje. Povrch je oříznut, což znamená, že póry jsou uzavřeny mnoha tenkými vrstvami. Díky tomu je kožená obuv chráněna před vlhkostí a nečistotami. Samozřejmě, za předpokladu, že jsou boty ošetřovány vhodnými obuvnickými přípravky.

Lakovaná useň – již podle názvu se jedná o useň, která má po lakové úpravě  vysoce lesklý a hladký povrch. Takový materiál svršku je velmi citlivý na mechanické poškození, chlad a vlhkost.

Semiš (velur) – useň se brousí po rubu, na povrchu zůstává delší vlas. Tento materiál není vhodný do vlhkého prostředí, jeho odolnost je však vyšší ve srovnání s  nubukem.

V případě semiše hovoříme o drsném povrchu. Kůže, získaná přímo ze strany „od masa“, se po středním sušení opracuje smirkovým papírem. Potom ji lze podle přání vybarvit a vytvořit tak dokonalý vzhled.

Již pro zmiňovanou citlivost na počasí – oproti hladké kůži – je třeba semiš před prvním nošením ošetřit impregnačním sprejem. Hrubé znečištění lze snadno odstranit pomocí k tomu určených jemných kartáčků nebo houbiček s použitím malého množství vody. Potom je třeba obuv umístit na teplé místo, aby se  vysušila. Ujistěte se také, že bota neztratila původní tvar.

Semiš se často vyskytuje v teniskách nebo v pracovních rukavicích. V obou případech hraje roli ochranná funkce a silná prodyšnost tohoto typu kůže. Semiš má dobře otevřené póry, proto pot může velmi snadno migrovat. A to je důležité právě u tenisek, kde je odvádění vlhkosti žádoucí.

Nubuk – useň se brousí po líci. Nubuk má kratší vlas, při doteku prstem se změní jeho struktura. Ve srovnání se semišem je nubuk  matnější a měkčí.

Broušení dodává nubuku sametový povrch. Díky tomu je kůže velmi jemná na dotek a zvyšuje se její prodyšnost. Nubuk, ztenčený broušením, je výrazně citlivější na nepříznivé vlivy zvenku. Je také výrazně snížena  i jeho odolnost vůči UV záření a barvy snadněji vyblednou (to se může stát i při semiši). Může to být způsobeno brusným prachem nebo přebytečným barvivem.

Zde lze ještě zmínit spodkovou useň. Ta se nepoužívá na svršek, ale na podešve společenské obuvi. Je citlivá na vlhko a nerovný povrch, proto se také společenské boty doporučují výhradně na „indoor“, tedy použití v interiéru. Naopak, pro outdoor, exteriérovou sportovní obuv se používá povrstvená useň. Je to useň, která má na lícové vrstvě tenký, např. polyuretanový nános. Tím se zvyšuje životnost bot, které se také snadněji udržují.

Pokud si tedy u nás vyberete kožené polobotky, semišové tenisky nebo nubukové kotníkové boty, informujte se také, jak je  správně ošetřovat. V prodejnách Robel Shoes & Accessories Vám rádi poradíme, jak na to.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze