Kategorie
 
 
 
 
 

Jak vyčistit tenisky – návod krok za krokem

Jak vyčistit tenisky

Stylové dámské tenisky jsou jedním z těch kousků, které se vždy vyplatí mít v šatníku. Populární jsou hlavně univerzální bílé tenisky, které snadno sladíte s jakýmkoli outfitem. Při jejich výběru zaváží i materiál. Někdo preferuje kožené, jiný zase látkové tenisky.

Zde je návod, jak vyčistit tenisky, aby vypadaly zase jako nové.

Jak vyčistit tenisky v rukou?

1. Tenisky nejprve očistěte od prachu a hrubých nečistot kvalitním kartáčem na boty. Podrážky a gumové špičky výborně vyčistí také krystalická guma.

2. Připravte si čistící směs. Použít můžete teplou vodu smíchanou s malým množstvím pracího prostředku nebo saponátu na nádobí. Pokud nemáte nic jiného po ruce, poslouží vám i šampon na vlasy.

3. Pokud jsou špinavé i šňůrky, vyjměte je a důkladně je vyperte v připravené mýdlové vodě nebo v pračce na jemném cyklu. Nechte je volně vysušit.

4. Do čistící směsi namočte kartáček s měkkými štětinami, starý zubní kartáček nebo hadřík a celé tenisky jimi vyčistěte jemnými krouživými pohyby.

5. Pokud potřebujete vyčistit i vnitřní vložky, vyjměte je z tenisek, vyčistěte je připraveným roztokem a nechte je vyschnout.

6. Celé tenisky nakonec vysušte suchou utěrkou z mikrovlákna nebo měkkým hadříkem.

Jak vyprat bílé tenisky v pračce?

Pračka představuje velké riziko pro jakoukoli druh obuvi. Vaše bílé tenisky se v ní mohou poškodit nebo zažloutnout. Ve většině případů proto tuto metodu nedoporučujeme! Pokud to však přece jen chcete vyzkoušet, tady je pár tipů, jak vyčistit tenisky v pračce bezpečně:

Jak vyprat bílé tenisky v pračce

1. V pračce perte jen látkové tenisky a tenisky bez velkého množství lepených částí.

2. Tenisky vložte do ochranného sáčku na boty určeného pro bezpečné praní obuvi, nebo je operte s něčím měkkým, jako jsou například ručníky.

3. Šňůrky a vložky se vyperou lépe, pokud je z tenisek vyjmete. Do ochranného sáčku je proto vložte odděleně.

4. Perte na jemném cyklu při maximální teplotě 30°C s použitím normálního množství tekutého pracího prostředku.

5. Tenisky, šňůrky a vložky nechte volně vyschnout. Do sušičky je nedávejte!

Jak vyčistit bílé kožené tenisky?

Životnost kožených tenisek prodloužíte kromě dobré péče také vhodně zvolenými čistícími prostředky. Při malých skvrnách vám postačí navlhčený hadřík, ale při hloubkovém čištění doporučujeme použít speciální čistící mýdlo na kůži. Tenisky po vyčištění nezapomeňte impregnovat! Praktickou pomůckou je i kartáček na semiš a nabuk, který se výborně hodí pro každodenní údržbu semišových tenisek.

Jak vyčistit bílé kožené tenisky

Tímto způsobem se dokáže postarat o jakékoli dámské tenisky. Letní sezóna se blíží. Máte už vyčištěné ty své?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze