Kategorie
 
 
 
 
 

Řešení pro širší lýtka? Kozačky se širokou sárou!

Žena sedí na židli a obuté má Rieker tmavomodré vysoké holínky

Když centimetry hrají roli

Široké lýtko je nejčastějším důvodem, proč ženy kozačky se širokou sárou vyhledávají. Hned na začátek důležitá informace – žádný údaj neříká, od kolika centimetrů už je lýtko považováno za široké. A to znamená, že se při výběru dámských kozaček neobejdete bez krejčovského metru a podrobného zkoumání údajů u vybraných bot.

Nejprve je tedy třeba obvod lýtka změřit. Abyste dostali co nejpřesnější údaj, posaďte se na židli tak, aby bylo chodilo celé položené na zemi a lýtka a stehna svírala úhel 90 °. Pak už stačí za pomoci metru najít nejširší část lýtka. Podle získaného údaje můžete rovnou začít vybírat, nebo vám poslouží k převodu na velikost od XS po XL (případně větší), kterou někteří výrobci bot ve spojení s obvodem lýtek a šířkou sáry uvádějí.

Tip: Nezapomeňte při výběru na rezervu. Do kozaček se totiž vedle nohou musí vejít i džíny nebo jiné kalhoty, případně silnější punčochy. 

Nejlepší typy kozaček se širokou sárou

A jak vlastně z obrázku na internetu poznat, jestli mají dané kozačky sáru dostatečně širokou? Zaměřte se na konkrétní styly bot, které si skvěle rozumí s lýtky jakékoliv velikosti.

Kozačky se strečovými vsadkami

Jsou nadčasové, stylové a velmi pohodlné. Kozačky se strečovými nebo gumovými vsadkami po stranách boty, případně v její horní části, se dovedou lýtku perfektně přizpůsobit a zároveň usnadňují obouvání. Čím širší vsadka je, tím flexibilnější bude bota samotná.

Kozačky na šněrování

Poohlížet se můžete i v kategorii bot se šněrováním. To může být umístěno na přední, ale i zadní straně boty. Hlavní výhodou je zde opravdu velká přizpůsobivost, zároveň ale šněrování funguje i jako originální dekorační prvek, který botě dodává specifický vzhled. Pokud vašemu šatníku vládne například rockový nebo edgy styl, perfektně do něj zapadnou.

Kozačky s přezkami

Další oblíbenou variantou jsou pak kozačky s přezkami v horní části. Ty skrývají další kus materiálu, který se uvolní podle toho, jak moc přezku utáhnete. Dokáže tak pojmout i opravdu široká lýtka, navíc opět vtiskává botě neotřelý vzhled.

Ta správná výška

A v neposlední řadě se u kozaček se širokou sárou zaměřte na jejich výšku. Pokud v této kategorii pátráte právě kvůli širšímu lýtku, dívejte se po modelech vysokých až ke kolenům, nebo jen pár centimetrů nad kotníky. Díky tomu budou vaše nohy působit štíhlejším dojmem. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze