Kategorie
 
 
 
 
 

Máte široká chodidla? I Vám může obuv přesně padnout!

Všechny příběhy o botách začínají u Popelky. Můžeme klidně říci, že i ten náš, dnešní. Příběh o širokých chodidlech a o tom, jak si vybrat správnou obuv pro své ne zcela „tabulkové“ nohy.

Popelka měla podle všeho příliš úzká chodidla (v našich velikostech bychom ji označili písmenem E). Ostatní dámy, které si princ nevybral, by se očividně vešly do standardní evropské šířky G nebo rozšířené velikosti H. Popelčiny sestry by díky nesprávnému výběru bot pravděpodobně trpěly otlaky, křečemi v nohou či v extrémním případě boulemi na chodidlech. U příliš úzkých bot se zvyšuje možnost pocení a riziko bakteriální infekce. Na druhé straně, jsou-li Vaše boty příliš široké, nezabezpečí Vaši nohu správně, to způsobí tření při chůzi a může vést k poraněním a puchýřům. Kde je tedy ta správná cesta? Úchop prstů v botě musí být správný, chcete-li se výše zmiňovaným neduhům vyhnout.

Stejné číslo bot, různý tvar nohou

Dvě osoby se stejným číslem bot nikdy nemají nohy identické. To, co padne jedné nositelce (nositeli), nemusí padnout té druhé (druhému). To, jestli Vám ta která bota sedne, ovlivňuje tvar Vašich nohou. Speciálně šířka chodidla vpředu, v oblasti prstů (nejširší místo), obvod nártu a v neposlední řadě také šířka paty.

Široká chodidla vyžadují široké kopyto, zatímco ta s vysokou klenbou potřebují flexibilní zapínání, aby se pohodlně nosila.

Víte, jak správně změřit šířku chodidla?

Postupujte následovně:

1. Omotejte si krejčovský metr kolem nejširší části bosého chodidla.

2. Položte nohu na zem, jako kdybyste stáli normálně.

3. Označte si na pásce šířku chodidla v milimetrech.

4. Toto měření použijte k určení šířky obuvi, kterou potřebujete.

Nezapomínejte na to, že širší noha nemusí znamenat, že si musíte kvůli komfortu pořídit i číslo s větší délkou. Šířka by Vám v tomto případě sice seděla, ale bota by byla volná a nepohodlná. Zaměřte se na výběr obuvi se standardní vnitřní délkou stélky, ale rozšířeným chodidlem v některé ze zmíněných kritických oblastí. Zejména prsty musí mít v přední části dostatek prostoru. V opačném případě se Vám to vymstí na již zmiňovaném brnění nohou, bolesti, zarůstání nehtů, vznikají kuří oka. Při těchto problémech bude výběr kvalitní široké obuvi pro Vás úlevou a pocitem pohodlí.

Bohužel neexistuje žádná univerzální tabulka měření šířky, která by Vám umožnila určit, jakou šířku potřebujete od jakékoli značky bot. Jsou značky, které mají svá speciální kopyta, díky kterým se umí komfortně obout i zákaznice s nestandardnějšími rozměry. Třeba jen zkoušet a zkoušet. V nabídce Robelshoes.cz doporučujeme zaměřit se na kolekce značek Gabor, Ara, Robel a Josef Seibel, které širší verze svých bot používají. V mnoha modelech je k dispozici vyměnitelná stélka, která vyrovná případné rozdíly v šířce a výšce nártu.

To, že jste zvolili správnou šířku boty, zjistíte tak, že zkontrolujete, zda nejširší část chodidla (kolem bříška chodidla) dobře sedí v botě, aniž byste ji museli mačkat. Pokud je bota příliš široká, chodidlo se posune dopředu a pata se zvedne z boty.

Pokud bota není dostatečně široká, boty se rychle roztáhnou a mohou se v krátké době poškodit.

Materiály, které Vám ulahodí

Pokud máte speciální nároky na šířku boty, nejvíc Vám samozřejmě poslouží boty z přizpůsobivých materiálů jako kůže a semiš. Mají jistou dávku elasticity, díky čemuž umí nohu lépe kopírovat než „tvrdé“ materiály. Samotné chodidlo se přitom během dne mění, noha nabírá na objemu večer více než ráno, ve vedrech, s vlhkostí.

Široká šířka bot je jednoduše širší verze bot standardní velikosti, se širšími než běžnými funkcemi, jako je například špička, která dává prstům dostatek prostoru. Široká obuv je zároveň hlubší shora dolů, s velkorysým nártem.

Dobré boty s širokou šířkou mají tendenci být hlubší a jsou širší zepředu dozadu, nejen v přední části chodidla, neboť široká chodidla jsou obvykle vyšší než standard. To znamená, že pokud jsou navrženy s popruhy nebo šňůrkami, tyto prvky budou delší než obvykle, aby se přizpůsobily zvýšenému obvodu. Vyhněte se botám s úzkými řemínky, které otlačí chodidlo a vyvolají nepohodlí. Vyberte si vhodné mokasíny, espadrilky, baleríny či slip-on obuv volnějších střihů. Z módního hlediska je třeba říci, že Vám nebudou svědčit boty se špičatou nebo hranatou špičkou. Tento typ obuvi chodidlo opticky rozšiřuje a Vaše nohy vypadají zbytečně masivně.

 

Můžu nosit široké boty, i když nemám problém s šířkou nohy?

Pokud Vám vyhovuje nosit široké boty, i když máte chodidla standardní šířky, pak to není problém. Ve skutečnosti může být nošení bot větší šířky s normálními chodidly někdy pohodlnější, když jedete na dlouhé procházky.

To, zda je či není dobrý nápad nosit široké boty se standardními chodidly, závisí také na aktivitách, kterým se plánujete věnovat.

Například jednotlivcům s normální šířkou chodidel se nedoporučuje nosit široké boty, pokud se účastní sportovních aktivit, neboť by to mohlo způsobit pád či bolesti svalů.

Kromě toho, jsou-li Vaše boty příliš široké, je nejlepší vyhnout se chůzi a běhu po kluzkém nebo nerovném povrchu, protože nohy mohou sklouznout dovnitř boty, ke ztrátě rovnováhy a pádům. Boty běžného střihu jsou v těchto případech lepší volbou, jednoduše proto, že Vaše nohy drží lépe.

Jsou široké boty lepší pro ploché nohy?

Pokud máte ploché nohy, můžete ze širších bot prosperovat i Vy. Nositelé s plochýma nohama by se měli vyhnout obuvi s úzkou přední částí, protože ploché nohy způsobují větší tlak na oblast prstů. Široké boty mohou být prevencí před křečemi v prstech.

V každém případě platí, že pro každou nohu lze vyrobit správnou botu. Je důležité dát si při výběru obuvi poradit. Jsme si toho vědomi, proto jsou prodavačky v našich prodejnách připraveny při volbě bot vám pomoci. I při nákupu v e-shopu si můžete své zboží nechat dodat na prodejnu a nový model si vyzkoušet. Přinášíme Dokonalost Vašich nohou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze