Kategorie
 
 
 
 
 

Jak vyčistit semišové boty? Návod krok za krokem

čištění semišových oranžových lodiček

I přes jejich nevýhody nemůžete semišovým botám odolat? Poradíme, jak zachovat jejich krásu a snadno je vyčistit za pomoci běžných ingrediencí!

6 kroků, jak vyčistit semišové boty

U čištění semišových bot platí jedna důležitá zásada: hlavně opatrně! Přílišným drhnutím byste je totiž mohli nenávratně poškodit. Jak je tedy šetrně zbavit nečistot?

  1. Nejprve se ujistěte, že jsou boty zcela suché. Není dobré začít skvrny čistit ještě zamokra, nečistoty byste jen do semiše zapracovali hlouběji.
  2. Vezměte do ruky kartáč na semiš (ale poslouží i zubní kartáček) a odstraňte hrubé nečistoty a prach. Začněte kartáčem po botách přejíždět ve směru semišových vláken. Pokud to se skvrnou nehlo, přistupte k pohybům tam a zpět.
  3. Stále nic? Dalším trikem, jak vyčistit semišové boty, je guma na semiš. Ano, opravdu tento vynález existuje a použít jej většinou můžete i na další materiály, jako je nubuk nebo velur.
  4. Pokud máte co do činění s opravdu odolným flíčkem, vezměte si na pomoc destilovaný bílý ocet nebo líh. Šetrná, ale efektivní metoda. Namočte hadřík do těchto oblíbených čističů a skvrnu jím potřete. Cílem není botu namočit, myslete na to. Nechte proschnout a znovu botu vykartáčujte. V případě potřeby celý postup opakujte. 
  5. Zdobí vaše semišky mastná skvrna? Nebojte, neznamená to konec vašeho přátelství. Vezměte si na pomoc jedlou sodu a nasypte ji přímo na skvrnu tak, aby celý flek pokryla. Nyní nechte tohoto (nejen) kuchyňského pomocníka pár hodin pracovat. Poté opět vezměte do ruky kartáč a sodu z bot odstraňte. Tip: Než nanesete jedlou sodu na větší oblast, vyzkoušejte na méně viditelném místě, zda materiálu nijak neškodí.
  6. I když jste postupovali s maximální opatrností, může se stát, že se semiš tu a tam lehce poškodí a některá vlákna najednou nehezky vykukují. Nic, s čím by si neporadila obyčejná jednorázová žiletka! Stačí s ní přejet po povrchu a boty budou zase perfektně hladké. 

Aby zůstaly krásné

Semiš je opravdu citlivý materiál a opakované čištění se na něm po čase projeví. Proto je lepší znečištění a poškození bot předcházet. Už před prvním nošením tak nastolte několik pravidel a preventivních opatření. Na boty pravidelně aplikujte ochranný sprej na semiš. Pokud je venku mokro, raději si obujte jiný pár. Spíše než otevřený botník bude semiškám svědčit krabice nebo sáček, abyste je chránili před prachem. Pořiďte si napínáky do bot. U kozaček a jiných vysokých semišových bot tak zabráníte tvoření záhybů. Patříte k nenapravitelným fanouškům tohoto materiálu? Pak se vám nejspíš vyplatí i investice do speciálního šamponu na semiš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze