Kategorie
 
 
 
 
 

Zimní obuv si žádá péči

Zimní sezóna je fascinující skvělým výběrem obuvi, zateplenými botami či šněrovacími botami. Ať už si je kupujete v tzv. hlavní sezóně nebo se zásobujete v zimních výprodejích, určitě se z každého stylového kousku těšíte a doufáte, že zimní obuv s Vámi přežije co nejvíc a nejdéle.

Zatímco sněhová nadílka přináší radost dětem či lyžařům, dělá vrásky na tvářích nám všem jako nositelům zimních bot. Proč? Protože boty mohou v zimě promoknout (a že to není nic výjimečného!) a zejména zašpinit se od tajícího sněhu. Sníh ve městech je totiž jen málokdy přírodně čistý a nedotčený. Na chodníky a cesty se sype sůl, resp. chemická substance, která zanechává na obuvi ošklivé fleky. Pokud se Vám chlorid sodný dostane na kozačky, nejenže jste 5 vteřin před infarktem, ale zoufale hledáte způsob, jak znečištění odstranit s co nejmenší možnou kvalitativní újmou. V tomto případě platí – přemýšlej a rychle jednej!

Krémovat, impregnovat, chránit!

Přestože dnes Vám již v dobré prodejně s obuví kromě bot paní prodavačka nabídne i příslušející ošetřující krém, balzám nebo sprej na ten který druh materiálu, ne vždy jí dobře míněnou radu o ošetření přijmeme. Zimní obuv se, stejně jako každá jiná obuv, musí před prvním použitím impregnovat, tedy nanese se na ni ochranná vrstva, která má zabránit proniknutí vlhkosti a jiných škodlivin na svršek. Impregnace není nikdy stoprocentní, ale může zabránit větším poškozením.

Pokud jste si koupili kozačky z přírodní kůže v naději, že „kůže přece něco vydrží“, ošetření obuvi nepodceňujte. Vlivem chemického posypu se může bota zbarvit či změnit tvar. Platí to jak u semiše, tak nubuku. Nechte si poradit, jestli použít mastný krém nebo lepší bude sprej.

SOS pro zimní obuv 

Když se Vám podařilo Vaše oblíbené boty zašpinit, je už každá řada dobrá. Zimní obuv se nedá jen tak hodit do pračky a vysušit – je třeba jít na ni opatrně. Tady platí – čím rychlejší zásah, tím lépe. Sůl proniká hluboko do struktury kůže, proto pokud nemůžete fleky odstranit okamžitě, použijte první pomoc jako vlhké utěrky či mokrý hadřík s trochou čistícího prostředku (šampon, mýdlo). Máte-li po ruce přípravek na obuv, o to lepší!

Po návratu domů je třeba obuv znovu důkladně vyčistit a nechat vysušit. Můžete ji vystavit na napínací háky, aby se nedejbože během sušení nepoškodil tvar. Při koupi nových bot si zkontrolujte, zda máte k nim materiálový návod, ve kterém je rozepsáno nejen složení, ale i způsob ochrany obuvi. Nikdy nevíte, kdy se Vám v zimním zoufalství může sejít.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze