Kategorie
 
 
 
 
 

Šňůrky do bot jsou staré jako lidstvo samo

Šňůrky do bot jsou zde s námi odjakživa a asi jen málokomu napadne zamýšlet se nad tím, kde se vlastně v našich životech vzali. Jsou jednoduše samozřejmostí a dokonce se podle nich měří i míra vyzrání v dětství: Jako šestileté děti bychom si měli umět bez pomoci uvázat šňůrky jako důkaz toho, že máme správně koordinovanou motoriku a hlavičky nám fungují přesně tak, jak mají.

Jakákoliv obuv lze samozřejmě vyrobit bez klasického šněrování. Přesto jsou šňůrky to, co k designu některých druhů bot zkrátka patří. Dovedete si představit „oxfordy“ bez šňůrek? Sportovní tenisky, ačkoli fungují i v „modulu“ slip-on, si ptají stylové a funkční uvazování. Pánské společenské boty bez šněrování nepřežijí!

Historie říká, že první boty na šněrování byly už boty Areni-1. Je to jednodílná kožená obuv, která se po po 5500 letech našla v roce 2008 v arménské jeskyni Areni-1 a má primitivní šněrování ze slámy a kůže. Funkčně se šněrováním se údajně obouval i ledový muž Ötzi o nějaké dvě století později. Jeho šňůrky byly vyrobeny z lipové kůry. Staří Řekové a Římané své sandály přivazovali na nohou koženými šňůrkami. Jen tak pro zajímavost - v těchto časech bylo zvykem vysmívat se lidem, kteří si boty špatně zavazovali. Tyto kultury naprosto nenáviděly nedbalost ve vzhledu a věřily, že to něco o člověku prozrazuje.

Šňůrky prozrazující společenský status

Ve středověku vidíme pokrok i v této oblasti obuvnictví. Boty už mají háčky a očka, kterými se šňůrky vpředu nebo na boku protahují. V alžbětinském období šňůrky vypovídaly o společenském statusu (pozn. podobně jako to bylo s podpatky). Pracující poddaní měli šňůrky ze surové kůže, bohatí nosili kožené boty s přezkou a stužkovými šňůrkami.

Přestože šňůrky jsou staré jako lidstvo samo, 27. března 1790 si je jako svůj vynález nechal patentovat Angličan Harvey Kennedy. Co Kennedy ve skutečnosti vynalezl nebyly šňůrky, ale tzv. návlečka (aglet). Aglet je malé plastové nebo kovové pouzdro na konci šňůrky a jeho úkolem je chránit šňůrku před roztřepením a usnadňuje navlékání do bot. Aglet se v té době zvyklo psát jako „agilite“, což pochází ze staré francouzštiny a výrazu „aiguillette“. Šňůrky s agletem byly každopádně hitem.

Zamčené šňůrky

Zlatý věk šněrování trval až do poloviny 20. století. V roce 1968 přišla PUMA jako první společnost na světě s teniskami se suchým zipem. Nový styl se uchytil poměrně rychle, milovali ho zejména rodiče pro své děti pro rychlé a komfortní obouvání. Již po třech desetiletích ovšem největší boom a tento styl jde do pozadí kvůli objemnému a zastaralému vzhledu. Zákazníci se už nechtěli omezovat na suchý zip, ale ani vrátit se ke klasickému šněrování. Pak přichází období, které známe i my – přicházejí tzv. zamčené šňůrky, ty, které jsou přizpůsobeny tak, že je není třeba šněrovat, ale jsou elastické a obuv se upevňuje jejich pouhým utažením či uvolněním. Vzpomeňme ještě fakt, že zatímco se v minulosti šňůrky vyráběly z bavlny, konopí či kůže, dnes jsou to zejména syntetické materiály, polyester a nylon, aby se předešlo poškození způsobenému třením.

Inspirujte se i Vy modely šněrovacích bot – najdete je v jarní i letní sezóně, oblíbené jsou na podzim i v zimě. Dámské tenisky, pánské tenisky, polobotky, kotníkové boty a kozačky. Při dalším obutí si možná vzpomenete, jak užitečný je obyčejný aglet :)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze