Kategorie
 
 
 
 
 

Mokasíny: boty, které nepřestávají bavit

Ačkoliv byly stvořeny jako praktické a funkční boty, dnes je obdivujeme pro jejich ležérní vzhled, který je symbolem pohody a nenucenosti. A jejich hvězda na módním nebi stále stoupá. Proč tento typ obuvi v botníku nutně potřebujete i vy a jak jej jednoduše sladíte se svým outfitem?     

Co dělá mokasíny mokasínami

Proslavili je američtí indiáni, ale podle některých zdrojů nosili mokasíny už Babyloňané více než 1600 let před naším letopočtem a podle jiných pramenů jejich historie sahá ještě dál. Ať už to ale bylo s jejich vznikem jakkoliv, jedno je jisté. Dnešní podoba mokasín je té původní na míle vzdálená. Dříve se totiž tyto boty vyráběly z jednoho kusu měkké kůže z losa, jelena nebo buvola, který se za pomoci jehel z kostí a zvířecích šlach sešil dohromady. Pak už jej stačilo obrátit naruby a mohli jste vyrazit. Ano, chyběla zde podrážka, což mělo praktický důvod – díky tomu se totiž lidé mohli pohybovat opravdu tiše.

Ruku na srdce, dnes už máme nároky na obuv trochu jiné. A tak přibyla podrážka, změnily se materiály i způsob výroby, to hlavní však zůstalo. Mokasíny nezapomínají na to, že mají být především pohodlné. A tak mají stále volný střih a dámy těší také tím, že u nich nenajdete podpatek. A zmínit musíme ještě jeden znak, který si nese odkaz minulosti, a tím je výrazný šev, nejčastěji ve tvaru písmene U.

Jak nosit mokasíny?

Vzhledem k opravdu dlouhé historii mokasín není pochyb o tom, že se jedná o naprosto nadčasový kousek, který snad ani neumí vyjít z módy. A když připočteme jejich pohodlí, vychází nám rovnice jasně – tuto obuv se vyplatí mít v botníku. Věřte nám, především na jaře a v létě nebudete chtít na zahradní party nebo procházky po městě nosit nic jiného. Ale jeden menší zádrhel tu najdeme. Mokasíny mají poměrně specifický vzhled, a tak není úplně lehké je zakomponovat do outfitu. S našimi tipy to ale zvládne každý! 

Tipy, jak nosit dámské mokasíny

Šaty, sukně, kalhoty i šortky, to všechno jde s dámskými mokasínami dohromady. Ale pěkně popořadě. Pokud jde o šaty, stačí přizpůsobit botám jejich styl. Mokasíny s třásněmi skvěle doplní rozevláté letní šaty v boho stylu, k vypasovanému modelu zase nejlépe padnou lakýrky v imitaci zvířecí kůže. A podobné je to i se sukní. Hodí se romantická plisovaná sukně i trendy džínová varianta, jen sáhněte po takové podobě mokasín, která look co nejlépe podtrhne. Bát se v těchto případech nemusíte ani mokasín na platformě, což je jeden z módních hitů současnosti.

Pokud jde o letní šortky, přidejte k nim volnou halenku, klobouk s širokou krempou a mokasíny ve světlých barvách a perfektní outfit k moři je na světě. Na jaře nebo na podzim zase oblékněte džíny, klasické bílé tričko a výrazné mokasíny s přezkou nebo jiným zdobením. Chcete si tyto boty obout i k pracovnímu outfitu? Zvolte černé lakované mokasíny a doplňte je cigaretovými kalhotami, bílou košilí a sáčkem. Na poradě budete za hvězdu.

Tipy, jak nosit pánské mokasíny

Mokasíny jsou nesmrtelnou součástí hned několika klasických pánských looků. A mnohdy je vytvoříte velmi jednoduše. Stačí si pořídit béžové kalhoty, modrou košili a přidat hnědé mokasíny a dostanete outfit pro takřka jakoukoliv příležitost. Nebo sáhněte po svých oblíbených džínách, bílém tričku a mokasínách ve výraznějším odstínu. I to bude fungovat. A v létě stačí džíny vyměnit za pohodlné plátěné šortky. Odvážnější pak mohou černými pánskými mokasínami rovnou doplnit padnoucí oblek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze