Kategorie
 
 
 
 
 

Mohu dát papuče do pračky?

Pokud si své pohodlné papuče oblíbíte a nechcete se jich hned při prvním znehodnocení, znečištění, vzdát,  můžete je samozřejmě zachránit tím, že je vyčistíte a vyperete. Řeknete si, jsou to jen papuče, hodím je do pračky a je hotovo. Většina papučí je z textilního materiálu nebo z vlny, teoreticky se nic nemůže stát. Teoreticky! Jsou však modely - a je jich většina, které v pračce prát nedoporučujeme.

Když jsou Vaše oblíbené papuče z materiálů jako froté nebo bavlna, mohou jít do pračky na mírném cyklu se studenou i teplou vodou, pokud nemají hrubou gumovou podrážku. Po vyprání je třeba nechat uschnout na slunci.

U drtivé většiny papučí platí vyhnout se pračce, kvůli smršťování materiálu a eventuálně poškození bubnu. Zejména u již zmiňovaných papučí s gumovou podrážkou, semišových pantoflů a těch, které mají podšívku z umělé kožešiny.

Hlavním cílem správné péče o domácí obuv je prodloužit její životnost. Proto je důležité dbát na to, čím ji čistíte a jaké metody používáte. I když to závisí na konkrétním materiálu a stylu, je více než pravděpodobné, že všechny potřebné nástroje už doma máte.

 

K odstranění nečistot, skvrn a zabarvení z papučí budete potřebovat:

Plastovou vaničku nebo velkou mísu

• Tekutý prací prostředek nebo saponát na nádobí

• Sodu bikarbonu

• Měkký čistý zubní kartáček

• Kartáček s nylonovými štětinami (někdy nazývaný kartáč na semiš)

• Jemné odličovací ubrousky nebo dětské ubrousky

• Několik čistých hadříků

• Velký ručník

Kondicionér na kůži přijde vhod, pokud pracujete se semišovou, nubukovou nebo usňovou kůží. Tyto přípravky naleznete také v našich prodejnách Robel a online.

 

Ruční praní - látkové papuče

Pokud jdete prát svršek z froté, mikrovlákna, bavlny nebo žinylky, postupujte následovně:

1. Začněte utíráním podrážky, abyste se zbavili přebytečné špíny. Bude fungovat vlhký hadr, utěrka na odstraňování make-upu nebo dětský ubrousek.

2. Pokud má svršek výrazné skvrny nebo fleky (nemluvíme o jednoduchém znečištění nebo zbarvení), je nejlepší materiál předem připravit. Skvrny pokropte několika kapkami saponátu nebo tekutého pracího prášku, pak jej jemně přetřete tam a zpět čistým vlhkým hadříkem. Nechte působit alespoň půl hodiny.

3. Naplňte velkou misku nebo vaničku vlažnou vodou, přidejte větší množství saponátu na nádobí nebo jemného čisticího prostředku.

4. Papuče ponořte do mýdlové směsi.

5. S papučemi pod vodou jemně protřepejte, aby se znečištěný materiál rozvířil. Potom prsty masírujte svršek a podšívku, abyste špínu dostali co nejvíce ven.

6. Nechte papuče  namočené v mýdlovém roztoku 20 až 30 minut. Voda by měla po několika minutách ztmavnout, když se znečištění vymyje.

7. Když svršek vypadá být čistý, papuče vyjměte z vody a opláchněte je buď pod baterií nebo ve vaničce s čistou vodou. Oplachování může trvat několik minut, než se zcela zbavíte pěny, ale udělejte to precizně, protože zaschlé mýdlo ovlivní měkkost textilie.

8. Položte čisté papuče na velký ručník a omotejte jej kolem nich. Potom jemně zatlačte, abyste vytlačili přebytečnou vodu.

9. Opatrně svou domácí obuv vytvarujte, dokud je ještě mírně vlhká a uložte ji na relativně chladném, větraném místě, aby vyschla na vzduchu.

Pokud jsme říkali, že většině papučí praní neprospívá, platí to samozřejmě i o sušičce. Nedávejte je tam, protože horký vzduch může roztavit lepidlo spojující podešev se stélkou a potenciálně zdeformovat gumu. Látkové svršky se navíc teplem mohou srazit. Pomoci si můžete fénem, ​​pokud ovšem máte dost času, klasické usušení na vzduchu je nejlepší.

Praní semišových papučí

Máte papuče se semišovým svrškem? Zde je metoda s mýdlovou vodou vyloučena, protože jemný materiál je náchylný k poškození vlhkostí. Vše, co budete potřebovat k čištění je nylonový kartáček a trochu kondicionéru na kůži.

Postupujte následovně:

1. Začněte jemným procházením kartáčkem po celém semiši bez jakéhokoli roztoku, přičemž se zaměřte na skvrny a změnu barvy. Suché čištění může stačit k odstranění všech skvrn, ale pokud ne, můžete vyzkoušet kondicionér na kůži.

2. Naneste pár kapek kondicionéru na kůži na nylonové štětiny a poté jej jemně vetřete do svršku. Podle potřeby můžete aplikovat další kapky, ale nejlepší je začít pomalu, abyste zabránili přesycení semiše.

3. Všechny zbytky otřete čistým suchým hadříkem.

4. Nechte svou domácí obuv vyschnout na chladném, větraném místě.

Abyste předešli budoucím skvrnám, změně barvy a poškození vodou, možná budete chtít použít i ochranný sprej nebo olej na boty, který je k tomu určen.

Čištění papučí s umělou kožešinou a papučí z ovčí kůže

Huňaté měkké bačkůrky, které jsou v zimě na doma ideální, se čištění bohužel také nevyhnou. Je to poněkud složité, ale proveditelné.

1. V první řadě chcete deodorizovat chlupatý materiál a to tak, že jej vydatně posypete sodou bikarbonou. Takto necháte papuče odstát až 24 hodin a poté je důkladně vytřeste.

2. Na čistý vlhký hadřík naneste malé množství tekutého pracího prostředku, jemného mýdla nebo pracího prostředku na vlnu.

3. Hadříkem jemně přejíždějte po podšívce, zaměřte se na silně znečištěná místa. Pokud máte více odolných skvrn, naneste kousek tekutého mýdla na měkký zubní kartáček a jemně jej vtírejte na skvrnu, dokud ta nezačne pouštět.

4. Když bude matný materiál vypadat čistý, přejděte na podšívku dalším čistým vlhkým hadříkem, abyste se zbavili všech zbytků mýdla.

5. Domácí obuv umístěte na chladné, dobře větrané místo a nechte ji uschnout na vzduchu.

Huňaté papuče lze sušit fénem na nejnižším stupni teploty, aby se opět načechraly, zvedly. Nadměrné teplo však může poškodit umělou kožešinu, takže máte-li pochybnosti, držte se sušení na vzduchu.

Na závěr jedna rada nad zlato - udržujte své papuče v dobré kondici co nejdéle. Domácí obuv je totiž po psovi nejvěrnější přítel člověka :)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze