Kategorie
 
 
 
 
 

Jak se starat o svou obuv?

Impregnace, ale i správná velikost bot

Neexistuje jedno univerzální pravidlo, díky kterému si své boty udržíte v té nejlepší kondici. Péče o obuv je komplexní záležitost, která by se v prvé řadě měla vykonávat pravidelně.

Věděli jste, že vše začíná už v obchodě při výběru bot? Když si totiž své nové boty vybíráte, musíte klást důraz na správnou velikost. Pokud budou boty příliš velké, dojde k volnému pohybu vašeho chodidla a v případě, že budou naopak příliš těsné, uvnitř dojde k extrémnímu tření. Ani jedna varianta není pro obuv dobrá, neboť dochází k rychlejšímu opotřebení obuvi.

Právě jste si nové botičky přinesli domů a už se nemůžete dočkat, až je konečně provětráte? Zastavte se ještě na minutku a naimpregnujte je. Impregnace totiž z mnoha důvodů prodlužuje životnost obuvi a ponechává jí co nejvyšší kvalitu. A jak boty správně naimpregnovat? To se dočtete o pár řádků níže.

Bez lžíce na boty ani krok!

Nedbáte na to, jak si boty nazouváte? Chyba! Právě to je další z pravidel, které byste měli dodržovat, aby vám boty vydržely co nejdéle. Doporučujeme k nazouvání užít lžíci na boty, díky které předejdete prodření paty. Pokud i tak cítíte, že nazouvání lehce dře, rozvažte si tkaničky a vězte, že těchto pár vteřin na víc vám zachrání vaši obuv.

Větrejte

Víte o tom, že byste své boty měli pravidelně větrat? Jinak by se totiž mohlo uvnitř boty objevit vlhké prostředí, ve kterém by se přemnožily bakterie a zvýšilo se riziko vzniku plísní. Pravidelné větrání rovněž pomáhá zbavit se nepříjemného zápachu, a udržuje tak vaše boty svěží. 

Nedávejte boty do pračky

Pokud chcete, aby vaše boty vypadaly co nejdéle jako nové a zachovaly si svůj původní vzhled, v žádném případě je neperte. Riskujete tak, že boty ztratí svůj původní tvar, barvy a znehodnotí se jejich kvalita.

Jak správně impregnovat obuv?

V první řadě si pořiďte impregnační přípravek, který je určen přesně pro vaši obuv – čili materiál, ze kterého je obuv vyrobena. Přípravek může být v podobě spreje, vosku, roztoku nebo krému, nejčastěji ale v podobě spreje.

A jak tedy impregnovat boty? Postup je jednoduchý. Boty vždy nejprve otřete hadříkem a následně je nastříkejte z doporučené vzdálenosti. Některé impregnace si po pár minutách vyžadují boty opět otřít, jiné už otírat nemusíte. V každém případě se přípravek musí nechat působit doporučenou dobu.

Nezapomeňte, že klíč k úspěchu je pravidelná impregnace. Boty impregnujte minimálně jednou za měsíc a v zimních měsících, kdy jsou boty vystavovány rizikovým podmínkám nejvíce, impregnujte častěji. Prodloužíte tím nejen životnost bot, ale rovněž také zabráníte vzniku nečistot a špíny, díky čemuž budou vaše boty vypadat stále jako nové.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze